2022/2023

Malta


V únoru se další vyučující anglického jazyka zúčastnila jazykového kurzu na ostrově Malta, zaměřeného na metodologii. V rámci kurzu se zdokonalovala v anglickém jazyce jako takovém, obohaceném cennými zkušenostmi z hlediska metodologie. Vyučující získala cenné rady, tipy a zkušenosti, jak oživit styl výuky tak, aby se žáci aktivně snažili použít anglický jazyk v běžném reálném životě, a to skrze různorodé aktivity, hry a cvičení. Díky Erasmus+ může vyučující tyto nově získané poznatky aplikovat na naší škole při výuky anglického jazyka.  

Malta 

učitel anglického jazyka naší školy se v dubnu zúčastnil jazykového kurzu na oblíbeném ostrově Malta. Ve škole ETI v přímořském St. Julian´ s absolvoval kurz Fluency and Development, který byl zaměřen na mluvený projev. použití idiomů a frázových sloves. V rámci kurzu bylo možno navázat zajímavé kontakty s učiteli z celé Evropy a také poznat kulturu a zajímavosti tohoto středo-mořského ostrova. Tento pobyt byl velkým profesním obohacením a cennou životní zkušeností.

Kousek finského školství 

Finsko patří mezi nejlepší země světa v oblasti vzdělávání. Samozřejmě je to i zásluha tamějších kvalitních učitelů. Byli jsme proto velmi rádi, že jsme jednoho takového mohli minulý týden hostit na naší škole, a něco nového se naučit a dovědět. Timo, učitel z hlavního města Helsinek, k nám přijel v rámci programu Erasmus+ díky kamarádství s jedním z našich učitelů. Jeho návštěva byla velmi příjemným osvěžením hodin, při kterém došlo na debatu s našimi žáky a představení finského systému školství. Vše bylo netradičně proloženo několika skvělými hudebními vystoupeními, kdy nám Timo zahrál na kytaru a basu. Došlo i na hry v angličtině a zajímavé příběhy ze života ve Finsku. Jsme velmi rádi za tuto návštěvu a těšíme se na budoucí spolupráci. 


Slovinské přátelství

Během pestrého týdenního programu jsme měli možnost poznat krásy Slovinska. Objevovali jsme rozmanitosti přírody, obdivovali slovinskou kulturu, ochutnali místní tradiční jídla, porovnávali náš mateřský jazyk s jazykem slovinským a také jsme vyzkoušeli na vlastní kůži zdejší termální prameny. Nahlédli jsme i do rodinného podnikání jedné úspěšné slovinské firmy. 

Našim hlavním cílem bylo pokračovat ve vzájemné spolupráci se školou v Podčrteku, která nám umožnila seznámit se se školským systémem ve Slovinsku. Navštívili jsme mateřskou, základní i střední školu, zapojili jsme se do výuky, zúčastnili se jejich výletů, naučili se nové hry. 

Deváťáci naší školy měli také co nabídnout. V několika třídách odprezentovali zajímavosti nejen o České republice, ale i o Přerově a škole v Předmostí. Výbornou angličtinou si dokázali popovídat nejen se svými vrstevníky, ale i s učitelským sborem. Mnozí navázali česko - slovinská přátelství. V příjemné atmosféře, se smyslem pro humor i s ochotou nabídnout pomocnou ruku důstojně reprezentovali naši školu. Za to jim patří velký dík.

Evropský New York

Na pětidenní jazykový pobyt vycestovali vybraní žáci devátých ročníků naší školy do evropského New Yorku, jak se díky své architektuře přezdívá německému Frankfurtu nad Mohanem. V tomto multikulturním městě měli možnost uplatnit svůj druhý cizí jazyk – němčinu, v reálných situacích. 

A jak si vedli naši deváťáci? Nejenže se německy domluvili, ale dokázali se velmi rychle zorientovat v moderní evropské metropoli. Díky naší průvodkyni – zakladatelce česko-německé školy paní Kateřině jsme se dověděli spoustu zajímavostí, které spojují Frankfurt s naší zemí. 

V Německu jsme během druhého říjnového týdne navštívili dvě základní školy. Soukromou vícejazyčnou školu Kinderzeit-Schule a Českou školu bez hranic Rhein-Main, v níž se naši žáci aktivně zapojili do výuky. Jako asistenti pedagoga pomáhali vyučujícím, četli, a dokonce zahráli mladším dětem maňáskové divadlo. Seznámili tamější žáky se zajímavostmi České republiky, rodného Přerova a povyprávěli o životě v předmostské škole. Součástí prezentace bylo také krátké video z našeho školního muzea.

Za celé své působení na tomto kratším, ale zkušenostmi a zážitky naplněném pobytu, si naši deváťáci vysloužili velkou pochvalu nejen od nás, ale i od německých a českých učitelů. Opět jsme se přesvědčili, že se naši žáci ve světe neztratí. Tento jazykový pobyt se uskutečnil za podpory projektu Erasmus.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky