2020-2022: Učitel - Mentor

Projekt Učitel - Mentor je smělým pokusem naší školy posunout se o úroveň výše v kvalitě vzdělávání. Po pěti letech zkušeností s evropskými projekty vnímáme, že nadešel čas pro hlubší načerpání a předávání zkušeností a dovedností našim žákům i ostatním pedagogům v kraji. Projekt je součástí Evropského plánu rozvoje nastaveného na období 2020-2025. Klade si za cíl zlepšit kvalitu vzdělávání na naší instituci skrze program stínování.

Do projektu Učitel-Mentor se hlásí devět učitelů naší školy, a to jak z prvního, tak z druhého stupně. Počet motivovaných a nadšených učitelů pro evropské vzdělávání se tak v posledních letech neustále zvyšuje, za což jsme moc rádi. Dopad na naši instituci tak může být opravdu hmatatelný. Tým je složený z vedení školy, učitelů cizích jazyků a odborných přírodovědných předmětů ovládajících (cizí) jazyk.

Všechny plánované aktivity jsou zaměřené na stínování práce výborných evropských učitelů. Díky našim kontaktům a referencím ostatních učitelů máme tipy na vzorové školy napříč Evropskou unií. Cílem našeho sledování je především metodika jazykového vzdělávání, environmentální aktivity ve výuce a škole samotné a manažerské kompetence vedoucích pracovníků. 

Estonsko

  • Učitel angličtiny naší školy navštívil severskou zemi a týden sledoval práci několika učitelů na základní škole v Tallinnu. Měl možnost nejen sledovat samotnou výuku, ale rovněž se do ní aktivně zapojit a zúčastnit se i mimoškolních aktivit. Proč právě tato země? V matematické, čtenářské a přírodovědné gramotnosti patří totiž Estonsko k nejlepším v Evropě. Tato země staví svoje školství na inovacích a modernizaci a stává se tak vzorem ostatním zemím Evropy. Věříme, že si dobrou praxi přeneseme i na naší školu. 

Finsko

Finské školství patří v mezinárodním srovnání k těm nejlepším na celém světě. O této skutečnosti se mohl přesvědčit učitel naší školy, který vycestoval na týdenní pobyt do Helsinek - metropole této severské země. Ve Finsku se žáci vzdělávají v delších časových blocích. Vyučovací hodina zde trvá sedmdesát pět minut. Žáci jsou známkováni během tzv. testovacího týdne, což nastává zhruba jednou za šest týdnů. Výbava a úroveň digitalizace na školách ve Finsku je velmi vysoká. Co se týče jazykové vybavenosti a úrovně, jsou na tom mladí Finové skvěle. Lze to přisuzovat nejen kvalitní výuce, ale i sledování filmů a jiného obsahu v cizím jazyce na internetu. Rozhodně je mnoho, čím se lze ve Finsku inspirovat. 

Austria

Austria is neighboured by the Czech Republic. We used to be part of one Empire in recent past, so there are a lot of similarities between these two Central European countries. Once we had the chance to visit this country and see their education we went for it and set off for one week visit. Two teachers of our school went to the capital city - Vienna for job-shadowing. It was a very interesting experience since it is a school with the same patron - Komenský. The children were not only Austrian, but Slovak and Czech also. The key principles are: bilingual education, strengthening social competencies, respecting individual needs. The education here is based on good friendly atmosphere and cooperation with pupils, teachers and parents, who are often involved in school activities.

2015-2017

Moderní metodologie...

2018-2021

Učitel - Evropan

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky